Pages

2017/12/09

Brandintas Kalėdų laukimo pyragas

Nutarusi, kad daugiau nerašysiu apie virtuvės reikalus, šitą receptą irgi ištryniau ir blogo. Matyt, be reikalo, nes skaitytojai jo pasigedo. Tebūnie :). Kalėdos juk ne apie virtuvę ir tai net ne pyragas, o dalis laukimo ritualo atsiriboti nuo nervingai skubančios minios, kankinamos visokių ten "kalėdinių depresijų". Kad būtų kaip vaikystėje,  paprasta, šviesu ir išlaukta.

 
Pagal originalų internetuose rastą receptą iš vakaro reikės 200-250 ml brendžio arba romo, bet aš visada pilu bent 400 ml, ir apie 1 kg 300 g įvairių džiovintų vaisių ir uogų, kokių tik norisi ar yra pirkti ar taikoma akcija. Užpilti jas brendžiu arba romu ir palikti per naktį. Galima ir riešutus - pernai bandžiau, pavyko. 

O antrą dieną reikės:

1 apelsino - viso, su sultimis ir žievele. Vietoje žievelės galima dėti cukatų
250 g kambario temperatūros sviesto
250 g rudojo cukraus
2 šaukštų medaus. Pagal receptą galima naudoti ir auksaspalvį sirupą, bet namuose visada turiu naminio medaus
4 kiaušinių
275 g miltų
2  šaukštelių kepimo miltelių
Po 2 šaukštelius (tai iš viso 6) cinamono, malto imbiero ir kardamono. Kažkuriais metais naudojau prieskonius meduoliams, ir apskritai su nurodytomis proporcijomis truputėlį pažaidžiu, bet kardamono labai padauginti nereikia.

Kambario temperatūros sviestą išsuku su cukrumi, įpilu medų ir gerai išplaktus kiaušinius. Įtarkuoju apelsino žievelę ir viską išmaišau. Miltus sumaišau su kepimo milteliais ir prieskoniais ir įmaišau į sviesto masę. Galiausiai į brendyje arba rome išmirkusius vaisius išspaudžiu apelsino sultis ir atsargiai įmaišau juos į tešlą.

Orkaitę iš pradžių rekomenduojama įkaitinti iki 170°C. Kepimo formos dugną iškloju dviem sluoksniais kepimo popieriaus, kad būtų iškilę virs formos kraštų, truputį patepu sviestu. Viską palengva šaukštu sudedu į formą, vis paspausdama, kad neliktų oro tarpų, išlyginu. Prieš pašaudama orkaitės temperatūrą sumažinu iki 150°C ir kepu apie valandą, po to temperatūrą sumažinu iki 140°C ir kepu antrą valandą ar kiek daugiau, kol tešla nelimpa prie pagaliuko. Jeigu viršus dega, galima uždengti su folija.

Iškepusį pyragą išimu iš orkaitės, atvėsusį atsargiai išimu iš formos, suvynioju į kepimo popierių ir kambario temperatūroje kantriai brandinu, laukdama Kalėdų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą